Almesan Alüminyum, Çevre Politikası çerçevesinde ürünleri ve faaliyetleri için tükettiği doğal kaynakların kullanımını azaltacak ürün, proje ve yöntemleri geliştirirken; atıkların kaynağında ayrılması, azaltılması ve geri dönüşümünü sağlayacak çalışmalar da yapmaktadır. Geri dönüşümü veya kazanımı mümkün olmayan atıklarının ilgili yönetmeliklere uygun olarak lisanslı firmalar tarafından bertaraf edilmesi sağlanmaktadır.
Almesan atık yönetimi süreçleri, ISO 14001: 2015 Çevre Yönetim Sistemi, Atık Yönetimi Prosedürü ve Atıkların Kontrolü Yönetmeliği çerçevesinde yönetilmektedir. Atık Yönetimi politikamız;
Doğal kaynakların korunmasına katkıda bulunulacak ve geri kazanım oranlarını artırarak daha az tüketilmeleri sağlanacaktır.
Atıklar kaynağında önlenecek veya mümkün olan en az seviyeye indirilecektir.
İşletmemiz, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından onaylanmış Endüstriyel Atık Yönetim Planları ve geçici depolama izinleri mevcuttur. Üretim ve kullanım faaliyetleri sonucu oluşan geri dönüştürülebilir atıkları, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın tanımladığı lisans sahibi olan firmalara göndererek bertaraf edilmesini sağlamaktadır. Atık yönetimine dair veriler, her yıl düzenli olarak T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bilgi sisteminde raporlanmaktadır.
Çevre bilincini artırmak üzere çalışanlarına verdiği eğitimlere ek olarak işletmemiz, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi çalışmaları kapsamında da eğitimler düzenlemiştir. İşletmemizde yıllık Çevre Yönetimi Sistemi tetkikleri gerçekleştirilmektedir. T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen “Çevre İzin Belgesi”ne sahip olan Almesan, yetkili devlet kurumları tarafından düzenli olarak çevre mevzuatlarına uyum kapsamında gerekli denetim ve kontrollere tabi tutulmaktadır. 2021 yılında da çevre ile ilgili denetimler başarı ile tamamlanmıştır.
Tüm atıklar, kaynaklarındaki atık türlerine göre etiketlenmiş atık alanlarında biriktirilmektedir. Dolan atık alanları atığın niteliğine göre sözleşme yapılmış olan bertaraf / geri kazanım firmaları tarafından boşaltılmaktadır. Çevre danışmanlık hizmeti alındığı için atıkların bertarafa gönderilmesi konusunda çevre danışmanı firma ile koordinasyon halinde organizasyon gerçekleştirilmektedir. Atıkların tesiste geçici olarak depolanması sürecinde; birbirine karıştırılmaması ve tüm atıkların çevre mevzuatına uygun olarak lisanslı tesislere gönderilmesi ile ilgili yıllık olarak düzenlenen çevre eğitimlerinde tüm çalışanlar bilgilendirilmektedir.
Proses aşamasında çıkan katı atıkların imhası, tekrar kullanımı ya da farklı yönlerde değerlendirilmesi için çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Katı atıkların imha edileceklerinin tümü ayrı bölgelerde stoklanmakta ve atık yok etme tesisine ayrı ayrı gönderilmektedir.
Proses esnasında oluşan sıvı atıkların imhası, tekrar kullanımı ya da farklı yönlerde değerlendirilmesi, Almesan’da ortaya çıkan gaz atıkların kontrolü için uygun yöntemler belirlenmiştir.
Atık Yönetimi kapsamında İşletmemizde bugüne kadar atıklardan kaynaklanan ilgili herhangi bir çevresel kaza veya kirlilik yaşanmamıştır.
Her yıl çalışanlar için atık yönetimi ve çevre eğitimleri düzenlenmektedir. 2021 yılı için bu eğitimler planlanmıştır.
Kâğıt tüketiminin en aza indirilmesi için çıktı alınmasının gerekli olduğu durumlarda ise kullanılmış A4 kâğıtları ikinci kez kullanılmaktadır. Hurdaya çıkan kâğıtlar ise ofis içindeki atık kâğıt kutularında biriktirilmektedir.
2021 yılında Sıfır Atık Yönetmeliği uygulamalarını devreye alan Almesan, tesis içerisinde cinsine göre atık toplama noktaları oluşturmuştur. Bu atıklar bağlı olduğumuz Arslanbey Organize Sanayi Bölgesi tarafından haftanın belirli günlerinde toplanarak kâğıt, plastik, cam toplama, ayrıştırma ve geri dönüşüm ve merkezine gönderilmektedir.